Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Doskonałe placki ziemniaczane

Doskonałe placki ziemniaczane

Ten prosty przepis sprawi, że placki ziemniaczane zawsze będą udane. Łącząc je z musem jabłkowym otrzymasz niepowtarzalny smak.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

16 placków


SKŁADNIKI:

1,3 kg dużych ziemniaków
2 jajka, roztrzepane
60 g mąki
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
mus jabłkowy

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce. Wyłożyć durszlak ściereczką. Odcedzić ziemniaki i wycisnąć z nich jak najwięcej wody. Przełożyć do miski. Połączyć z jajkami, mąką, cebulą, solą i pieprzem, wymieszać.

2) Rozgrzać olej na patelni. Smażyć placki, aż się przyrumienią.

3) Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z musem jabłkowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 placki (bez musu) zawierają: 251 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 53 mg cholesterolu, 323 mg sodu, 45 g węglowodanów, 4 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x