Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Cytrynowa pasta z pstrąga

Cytrynowa pasta z pstrąga

Pastę z wędzonej ryby możesz przygotować zarówno na kolację w gronie najbliższej rodziny, jak i dla gości. Ładnie wygląda podana na łódeczkach ze skórki cytryny, z pełnoziarnistymi tostami.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

250 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry
300 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego greckiego jogurtu
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego, opłukanego i posiekanego, lub 1 łyżeczka grubo pokruszonego suszonego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
gałązki natki, do dekoracji
cząstki cytryny, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozdrobnij widelcem filety na spore kawałki, przełóż do miski. Dodaj serek lub jogurt, skórkę cytryny, połowę soku z cytryny, zielony pieprz, szczypiorek i pietruszkę. Ugnieć składniki widelcem (jeśli wolisz gładką konsystencję, zmiksuj je w malakserze). Spróbuj pasty i ewentualnie dodaj do smaku więcej soku cytrynowego.

2) Nałóż pastę do 4 kokilek, przykryj folią do żywności i wstaw do lodówki na 30 minut.

3) Podawaj ją udekorowaną gałązką natki pietruszki, z cząstkami cytryny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 154 kcal, 20 g białka, 5 g tłuszczu (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 7 g węglowodanów (w tym 4 g cukru), mniej niż 1 g błonnika, 116 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x