Cytrynowa pasta z pstrąga
Pastę z wędzonej ryby możesz przygotować zarówno na kolację w gronie najbliższej rodziny, jak i dla gości. Ładnie wygląda podana na łódeczkach ze skórki cytryny, z pełnoziarnistymi tostami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry
300 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego greckiego jogurtu
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego, opłukanego i posiekanego, lub 1 łyżeczka grubo pokruszonego suszonego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
gałązki natki, do dekoracji
cząstki cytryny, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozdrobnij widelcem filety na spore kawałki, przełóż do miski. Dodaj serek lub jogurt, skórkę cytryny, połowę soku z cytryny, zielony pieprz, szczypiorek i pietruszkę. Ugnieć składniki widelcem (jeśli wolisz gładką konsystencję, zmiksuj je w malakserze). Spróbuj pasty i ewentualnie dodaj do smaku więcej soku cytrynowego.
2) Nałóż pastę do 4 kokilek, przykryj folią do żywności i wstaw do lodówki na 30 minut.
3) Podawaj ją udekorowaną gałązką natki pietruszki, z cząstkami cytryny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 154 kcal, 20 g białka, 5 g tłuszczu (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 7 g węglowodanów (w tym 4 g cukru), mniej niż 1 g błonnika, 116 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock