Karmelowe i czekoladowe paski nadają smacznemu, tradycyjnemu sernikowi wykwintny wygląd. Wielbicielom owoców można zaproponować to ciasto w wersji ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
85 minut
LICZBA PORCJI:
14
SKŁADNIKI:
2 szklanki herbatników, pokruszonych
75 g masła, roztopionego
675 g mielonego białego sera
200 g cukru
2 łyżki mąki
3 jajka
6 łyżek śmietany kremówki
1 łyżeczka esencji waniliowej
12 krówek lub cukierków toffi
90 g czekolady deserowej, połamanej
2 łyżeczki masła
bita śmietana oraz orzechy pekan, grubo posiekane
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać okruchy herbatników z masłem. Wylepić dno tortownicy o średnicy 22 cm. Piec 10 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 175°C.
2) Utrzeć w misce ser. W innej misce połączyć cukier z mąką, dodać do sera i starannie zmiksować. Dodać jajka. Krótko ucierać mikserem na niskich obrotach. Dodać 2 łyżki śmietany oraz esencję waniliową, wymieszać i wylać na upieczony spód.
3) Piec 40–45 minut. Ostudzić.
4) Rozpuścić w rondlu krówki z 2 łyżkami śmietany, cały czas mieszając. W innym rondlu rozpuścić czekoladę, masło oraz kolejne 2 łyżki śmietany. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Nałożyć najpierw karmelową, a potem czekoladową masę do rękawa cukierniczego i zrobić na serniku paski. Wstawić na noc do lodówki.
5) Dekorować bitą śmietaną i orzechami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 442 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 17 g NKT), 122 mg cholesterolu, 283 mg sodu, 40 g węglowodanów, 1 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock