To pesto jest wyjątkowo zdrowe, bo dodamy szpinak i rukolę – składniki, które pomagają zachować serce w dobrej kondycji.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
100 g listków świeżej bazylii
200 g świeżych listków szpinaku
100 g rukoli
40 g orzechów włoskich
3 łyżki parmezanu, świeżo startego
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
370 g makaronu capellini lub spaghetti
1/2 cytryny
gałązki świeżej bazylii, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć bazylię, szpinak i rukolę do durszlaka. Wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Otrząsnąć. Przełożyć do malaksera.
2) Dodać orzechy włoskie, parmezan i czosnek. Drobno posiekać. Powoli dodawać oliwę i miksować, aż powstanie gęsty sos.
3) Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Odlać. Wymieszać z pesto w dużej misce, żeby dokładnie pokryć makaron sosem. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, udekorować gałązkami bazylii i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 473 kcal, 18 g białka, 15 g tłuszczów w tym 3 g NKT, 11 mg cholesterolu, 70 g węglowodanów w tym 4,5 g cukrów, 4 g błonnika, 160 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock