Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Doskonały placek cytrynowy

Doskonały placek cytrynowy

Doskonały placek cytrynowy to ciasto klasyczne, ale przepis został tak zmieniony, aby ciasto można było upiec w małej foremce.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

60 g mąki
szczypta soli
po 2 łyżki masła i wody

NADZIENIE
100 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1/2 szklanki wody
2 żółtka, roztrzepane
po 2 łyżeczki masła i soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

BEZA
1 białko
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę z solą. Dodać masło i posiekać, aż powstaną okruszki. Wlać wodę. Mieszać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć je i schłodzić w lodówce.

2) Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na krążek pasujący do foremki o średnicy 13 cm. Włożyć je do foremki. Ułożyć na nim folię aluminiową. Piec ciasto 5 minut w temperaturze 230°C. Usunąć folię i piec jeszcze 5 minut.

3) Przygotować nadzienie: wymieszać cukier z mąką kukurydzianą i solą w rondlu. Dolewać wodę i mieszać. Gotować, aż nadzienie zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień. Gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia. Wlać 2 łyżki gorącego nadzienia do żółtek, wymieszać. Przelać wszystko do rondla, zamieszać. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Połączyć z masłem oraz sokiem i skórką z cytryny. Przelać do foremki.

4) Ubić białka z sokiem z cytryny na niezbyt sztywną pianę. Dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Rozsmarować ją na cieście.

5) Piec placek 10 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 577 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 223 mg cholesterolu, 370 mg sodu, 89 g węglowodanów, 1 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x