Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Szparagi to bardzo bogate źródło kwasu foliowego, który zapobiega chorobom serca i wadom rozwojowym płodu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 kg szparagów, obranych
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
2 pory drobno posiekane
1/2 drobno posiekanej cebuli
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki długoziarnistego białego ryżu, nieugotowanego starta skórka z 1 cytryny
5 szklanek chudego, niesolonego wywaru z kurczaka
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego estragonu
3 łyżki naturalnego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

1) Główki szparagów odkroić. W niewielkim rondlu blanszować je, gotując minutę we wrzątku. Odcedzić. Pozostałe części szparagów pokroić w kawałki.

2) Rozgrzać olej i masło w większym rondlu na średnim ogniu. Dodać pory, cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojone szparagi. Dusić 10 minut pod przykryciem.

3) Dodać ryż, skórkę cytrynową, wywar z kurczaka, sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu pół godziny, częściowo przykryte.

4) Zmiksować zupę. Dodać estragon i główki szparagów, wymieszać. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 111 kcal, 6 g białka, 15 g węglowodanów, 4 g tłuszczów, 1 g NNKT, 2 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 757 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x