Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ziemniaki faszerowane wołowiną

Ziemniaki faszerowane wołowiną

Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł na lunch, albo przekąskę podczas rodzinnego przyjęcia.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

7


SKŁADNIKI:

675 g chudej mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1 zielona papryka, drobno pokrojona
795 g krojonych pomidorów z puszki, z sokiem
455 g fasoli z puszki, z sosem
2 łyżki cukru
2 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
7 pieczonych ziemniaków

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć wołowinę, cebulę i zieloną paprykę do żeliwnego garnka i smażyć, aż mięso przestanie być różowe. Dodać pomidory, fasolę, cukier i przyprawy.

2) Doprowadzić potrawę do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Gotować mięso 20 minut bez przykrycia. Nadkroić ziemniaki wzdłuż i napełnić przygotowanym farszem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (1/2 szklanki) zawiera: 134 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 30 mg cholesterolu, 237 mg sodu, 13 g węglowodanów, 3 g błonnika, 12 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x