Gotowe gofry można znaleźć w supermarketach w działach z pieczywem. Dzięki temu przygotujesz to danie błyskawicznie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g truskawek
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
8 gotowych gofrów
4 gałki lodów waniliowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Umyć truskawki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć szypułki, przekroić truskawki na pół lub na cztery części, jeśli są duże. Przełożyć do miski.
2) Wlać do truskawek sok pomarańczowy. Posypać cukrem pudrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na 5 minut i od czasu do czasu zamieszać.
3) Podgrzać gofry według instrukcji na opakowaniu.
4) Rozłożyć gofry na talerzach. Na wierzch nałożyć porcję truskawek z sokiem i podawać z gałką lodów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 392 kcal, 10 g białka, 17 g tłuszczów (8 g NKT), 48 g węglowodanów (18 g cukrów), 3 g błonnika, 730 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock