Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gofry z truskawkami

Gofry z truskawkami

Gotowe gofry można znaleźć w supermarketach w działach z pieczywem. Dzięki temu przygotujesz to danie błyskawicznie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

250 g truskawek
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
8 gotowych gofrów
4 gałki lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE:

1) Umyć truskawki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć szypułki, przekroić truskawki na pół lub na cztery części, jeśli są duże. Przełożyć do miski.

2) Wlać do truskawek sok pomarańczowy. Posypać cukrem pudrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na 5 minut i od czasu do czasu zamieszać.

3) Podgrzać gofry według instrukcji na opakowaniu.

4) Rozłożyć gofry na talerzach. Na wierzch nałożyć porcję truskawek z sokiem i podawać z gałką lodów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 392 kcal, 10 g białka, 17 g tłuszczów (8 g NKT), 48 g węglowodanów (18 g cukrów), 3 g błonnika, 730 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x