Szynka i zielony groszek doskonale razem smakują i poprawiają samopoczucie. W tej zupie nadamy im zupełnie nowy smak, ponieważ dodamy do nich nieco miękkiego sera i gałki muszkatołowej. Najlepiej podawać z grzankami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
40 g mrożonego zielonego groszku
750 g wywaru drobiowego lub wieprzowego (z kostki)
200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
100 g chudego miękkiego sera
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Usmażyć cebulę Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i lekko podsmażać przez 5–6 minut.
2) Ugotować zupę Dodać groszek i wywar, następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
3) Zmiksować zupę Wlać zupę do miksera i utrzeć tak, by była nieco grudkowata. Dodać szynkę i przelać z powrotem do rondla.
4) Podawać Dodać miękki ser i delikatnie wymieszać zupę, aż ser lekko się roztopi. Nalać do misek i posypać gałką muszkatołową.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 228 kcal, 20 g białka, 10,5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 16 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock