Puttanesca jest to ostry włoski sos o bogatym smaku. W tym przepisie zawiera mniej kaparów, anchois i oliwek niż w wersji tradycyjnej, dzięki czemu dostarcza mniej tłuszczu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
375 g spaghetti
4 czarne oliwki
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
800 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka kaparów, opłukanych i osuszonych
2 fileciki anchois, drobno posiekane, lub 1 łyżeczka pasty z anchois
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotuj makaron w dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw w ciepłe miejsce
2) Rozgnieć oliwki płaską stroną noża, a po wyjęciu pestek drobno posiekaj.
3) Rozgrzej oliwę na dużej nieprzywierającej patelni, ustawionej na niezbyt silnym ogniu. Smaż czosnek 3 minuty. Dodaj pomidory, kapary, anchois i chili. Smaż 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodaj oliwki.
4) Włóż do sosu spaghetti i wymieszaj. Posyp makaron natką pietruszki i od razu podawaj, żeby nie wystygł.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA zawiera 405 kcal, 13 g białka, 7 g tłuszczu (w tym mniej niż 1 g tłuszczów nasyconych), 71 g węglowodanów (w tym 7 g cukru), 6 g błonnika, 317 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock