Unikalne połączenie sałaty, bekonu i jajka, a także licznych dodatków, takich jak cebula czy sok z cytryny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 główki sałaty, liście porwane na kawałki lub 150 g szpinaku
1 cebula czerwona, pokrojona w półplasterki
pieprz
3 plasterki bekonu, pokrojone
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać sałatę z cebulą w dużej misce. Posypać pieprzem i odstawić.
2) Usmażyć bekon na patelni, aż stanie się chrupiący. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i sól. Wymieszać. Polać sałatę, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym jajkiem. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 93 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 43 mg cholesterolu, 199 mg sodu, 4 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock