Sposób na wyjątkowy smak popcornu. Do podania zarówno podczas imprezy, jak i wieczornego oglądania seriali.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
kubełek 3-litrowy
SKŁADNIKI:
3 litry popcornu
200 g cukru
100 g masła, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać cukier z masłem i syropem kukurydzianym w rondlu. Wrzucić popcorn. Podgrzewać 2–3 minuty, mieszając, aż popocorn się przyrumieni na złocisty kolor.
2) Zdjąć z ognia. Dodać sodę i esencję waniliową. Polać popcorn, wymieszać. Przestudzić. Rozdzielić chrupki, dopóki są ciepłe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera 206 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 20 mg cholesterolu, 209 mg sodu, 28 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock