Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Popcorn waniliowy

Popcorn waniliowy

Sposób na wyjątkowy smak popcornu. Do podania zarówno podczas imprezy, jak i wieczornego oglądania seriali.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

kubełek 3-litrowy


SKŁADNIKI:

3 litry popcornu
200 g cukru
100 g masła, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać cukier z masłem i syropem kukurydzianym w rondlu. Wrzucić popcorn. Podgrzewać 2–3 minuty, mieszając, aż popocorn się przyrumieni na złocisty kolor.

2) Zdjąć z ognia. Dodać sodę i esencję waniliową. Polać popcorn, wymieszać. Przestudzić. Rozdzielić chrupki, dopóki są ciepłe.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 szklanka zawiera 206 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 20 mg cholesterolu, 209 mg sodu, 28 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x