Słodkie mufinki, które możemy przygotować szybko i z wykorzystaniem brązowego cukru. Do podania zarówno przy niedzielnym stole, jak i na co dzień.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
90 g płatków owsianych
125 g mąki razowej
65 g mąki
150 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce płatki i obydwa rodzaje mą ki z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajka z mlekiem, olejem i esencją waniliową w innej misce. Połączyć z suchymi składnikami, szybko wymieszać.
2) Napełnić ciastem nasmarowane tłuszczem foremki do 2/3 wysokości.
3) Piec 15–17 minut w temperaturze 200ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 mufinka zawiera 192 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 37 mg cholesterolu, 189 mg sodu, 30 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock