Mufinki z brązowym cukrem i płatkami owsianymi

Słodkie mufinki, które możemy przygotować szybko i z wykorzystaniem brązowego cukru. Do podania zarówno przy niedzielnym stole, jak i na co dzień.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

90 g płatków owsianych
125 g mąki razowej
65 g mąki
150 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce płatki i obydwa rodzaje mą ki z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajka z mlekiem, olejem i esencją waniliową w innej misce. Połączyć z suchymi składnikami, szybko wymieszać.

2) Napełnić ciastem nasmarowane tłuszczem foremki do 2/3 wysokości.

3) Piec 15–17 minut w temperaturze 200ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 mufinka zawiera 192 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 37 mg cholesterolu, 189 mg sodu, 30 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock