Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Steki czosnkowe z grilla

Steki czosnkowe z grilla

Idealny pomysł na unikalną potrawę z grilla w amerykańskim stylu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

10 ząbków czosnku
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcester
4 steki z rostbefu lub antrykotu wołowego, każdy grubości 3 cm

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgnieść czosnek z solą i pieprzem. Dodać oliwę, sok z cytryny i sos worcester. Wymieszać.

2) Piec steki na średnim ogniu na grillu, pod przykryciem, mniej więcej po 7 minut z każdej strony, aż mięso osiągnie pożądany stopień wypieczenia.

3) Przez kilka ostatnich minut pieczenia smarować mięso przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym. Przed podaniem odstawić steki co najmniej na 5 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 525 kcal, 38 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 124 mg cholesterolu, 1013 mg sodu, 3 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 41 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.9/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x