Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Klasyczna sałata cobb

Klasyczna sałata cobb

Sałatka Cobb wywodzi się z kuchni amerykańskiej, robi się ją błyskawicznie i świetnie prezentuje się na stole.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

2 główki sałaty, liście porwane na kawałki
2 pomidory, posiekane
1 dojrzałe awokado, obrane i posiekane
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 jajka na twardo, posiekane
150 g pieczonego indyka, pokrojonego w kostkę
120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
50 g sera pleśniowego, pokruszonego
ulubiony dressing oraz krążki czerwonej cebuli, cząstki cytryny i oliwki, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Ułożyć liście sałaty w salaterce. Ułożyć pomidory w linii na środku salaterki. Po jednej stronie linii ułożyć awokado, szynkę i jajka, a po drugiej plasterki indyka, pieczarki i ser pleśniowy.

2) Dekorować cebulą, cytryną i oliwkami. Podawać z dressingiem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (bez dressingu) zawiera 98 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 51 mg cholesterolu, 213 mg sodu, 3 g węglowodanów, 1 g błonnika, 7 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (15 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x