Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tortille z indykiem

Tortille z indykiem

Szybka i mięsna przekąska, w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Każdy rulonik zawiera solidną porcję witamin.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

150 ml kwaśnej śmietany
6 pszennych tortilli o średnicy 20 cm
250 g pieczonego indyka, pokrojonego w kostkę
125 g sera cheddar, tartego
1/2 główki sałaty, pokrojonej
1/2 szklanki oliwek
1/2 szklanki salsy z grubo pokrojonych warzyw

PRZYGOTOWANIE:

1) Posmarować każdą tortillę 2 łyżkami śmietany. Nałożyć na wierzch mięso, ser, sałatę, oliwki. Polać salsą.

2) Mocno zwinąć tortille. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem odwinąć i pokroić każdą na 6 kawałków.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

3 ruloniki zawierają 177 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 33 mg cholesterolu, 297 mg sodu, 15 g węglowodanów, 1 g błonnika, 11 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (2 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x