Tortille z indykiem
Szybka i mięsna przekąska, w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Każdy rulonik zawiera solidną porcję witamin.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
150 ml kwaśnej śmietany
6 pszennych tortilli o średnicy 20 cm
250 g pieczonego indyka, pokrojonego w kostkę
125 g sera cheddar, tartego
1/2 główki sałaty, pokrojonej
1/2 szklanki oliwek
1/2 szklanki salsy z grubo pokrojonych warzyw
PRZYGOTOWANIE:
1) Posmarować każdą tortillę 2 łyżkami śmietany. Nałożyć na wierzch mięso, ser, sałatę, oliwki. Polać salsą.
2) Mocno zwinąć tortille. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem odwinąć i pokroić każdą na 6 kawałków.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3 ruloniki zawierają 177 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 33 mg cholesterolu, 297 mg sodu, 15 g węglowodanów, 1 g błonnika, 11 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock