Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantne klopsiki orientalne

Pikantne klopsiki orientalne

Orientalne klopsiki jako przystawka na przyjęciu? Z pewnością zrobią furorę. To ostra propozycja.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 min

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka i 1/4 szklanki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
450 g mielonego mięsa indyka
1/4 szklanki octu ryżowego
1/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki melasy
1 łyżeczka ostrego sosu chili

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać czosnek, imbir i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dodać mięso. Wyrobić i uformować klopsiki.

2) Włożyć klopsiki do brytfanny spryskanej olejem. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.

3) Wymieszać w rondlu ocet ryżowy z przecierem pomidorowym, melasą, sosem chili i pozostałym sosem sojowym. Gotować powoli, na małym ogniu 3–5 minut, cały czas mieszając. Wrzucić klopsiki i podgrzać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 klopsik zawiera 26 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 10 mg cholesterolu, 87 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x