Orientalne klopsiki jako przystawka na przyjęciu? Z pewnością zrobią furorę. To ostra propozycja.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 min
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka i 1/4 szklanki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
450 g mielonego mięsa indyka
1/4 szklanki octu ryżowego
1/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki melasy
1 łyżeczka ostrego sosu chili
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać czosnek, imbir i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dodać mięso. Wyrobić i uformować klopsiki.
2) Włożyć klopsiki do brytfanny spryskanej olejem. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.
3) Wymieszać w rondlu ocet ryżowy z przecierem pomidorowym, melasą, sosem chili i pozostałym sosem sojowym. Gotować powoli, na małym ogniu 3–5 minut, cały czas mieszając. Wrzucić klopsiki i podgrzać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 klopsik zawiera 26 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 10 mg cholesterolu, 87 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock