Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Czas na bób pieczony z boczkiem! Doskonały obiad dla rodziny

Czas na bób pieczony z boczkiem! Doskonały obiad dla rodziny

Bób pieczony z boczkiem stanie się twoim ulubionym przepisem. Zwykle jadamy po prostu gotowany w osolonej wodzie, jednak tym razem zróbmy z bobu pełnoprawny obiad!

Składniki na bób pieczony z boczkiem

Przygotowanie tego dania wymaga odrobiny cierpliwości, ale na dobre – warto poczekać.

  • 500 g bobu
  • gruba sól morska
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • estragon
  • opcjonalnie: ser feta
  • cukier
  • ocet

Jak przygotować pieczony bób z boczkiem

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej łyżeczkę soli i łyżeczkę octu, a także dużą szczyptę soli.
  2. Bób umyj i przełóż do wrzątku. Gotuj około 20 minut i odcedź, przelej zimną wodą.
  3. Boczek pokrój w kostkę i posmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmaż.
  4. Po ostudzeniu obierz bób i przełóż do naczynia do zapiekania.
  5. Dodaj boczek i estragon oraz odrobinę soli – wymieszaj.
  6. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
  7. Przed podaniem możesz oprószyć danie pokruszoną fetą.
  8. Danie można serwować także z sosem z białego wina z dodatkiem masła.

Porada: Cukier i ocet dodany do gotowania bobu znacznie ograniczają nieprzyjemny zapach.

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x