Czas na bób pieczony z boczkiem! Doskonały obiad dla rodziny
Bób pieczony z boczkiem stanie się twoim ulubionym przepisem. Zwykle jadamy po prostu gotowany w osolonej wodzie, jednak tym razem zróbmy z bobu pełnoprawny obiad!
Składniki na bób pieczony z boczkiem
Przygotowanie tego dania wymaga odrobiny cierpliwości, ale na dobre – warto poczekać.
- 500 g bobu
- gruba sól morska
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- estragon
- opcjonalnie: ser feta
- cukier
- ocet
Jak przygotować pieczony bób z boczkiem
- W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej łyżeczkę soli i łyżeczkę octu, a także dużą szczyptę soli.
- Bób umyj i przełóż do wrzątku. Gotuj około 20 minut i odcedź, przelej zimną wodą.
- Boczek pokrój w kostkę i posmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmaż.
- Po ostudzeniu obierz bób i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Dodaj boczek i estragon oraz odrobinę soli – wymieszaj.
- Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
- Przed podaniem możesz oprószyć danie pokruszoną fetą.
- Danie można serwować także z sosem z białego wina z dodatkiem masła.
Porada: Cukier i ocet dodany do gotowania bobu znacznie ograniczają nieprzyjemny zapach.