Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Orzeźwiająca tarta cytrynowa. Deser idealny na upały

Orzeźwiająca tarta cytrynowa. Deser idealny na upały

Upalna pogoda wraca do Polski, a wraz z nią ochota na nieco lżejsze, orzeźwiające dania. Bez wątpienia właśnie do takich należy tarta cytrynowa. Ten deser ma słoneczny kolor, jest kwaskawy, odświeżający. Ciasto w tej tarcie jest kruche, maślane i przyjemnie kontrastuje z cytrynowym kremem.

Składniki potrzebne do tarty cytrynowej

Tarta cytrynowa składa się z kruchego maślanego spodu i delikatnego, cytrynowego kremu. Oto co musisz przygotować, by upiec to ciasto.

Składniki kruchego ciasta:

  • 140 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Składniki kremu cytrynowego:

  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g cukru
  • 2 całe jajka i białko pozostałe z ciasta
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu cytrynowego
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Jak zrobić tartę cytrynową krok po kroku

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Wymieszaj jajka z cukrem za pomocą trzepaczki.
  4. Dodaj mąkę, sól, aromat wg. uznania, a na koniec sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  5. Ciastem wyklej płaską formę na tartę, pamiętając o rantach.
  6. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem, nakryj papierem do pieczenia i dociąż. Świetnie do tego celu nadaje się surowa fasola.
  7. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. C góra – dół. Piecz około 15 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
  8. Przelej masę cytrynową na ciasto i zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 st. C.
  9. Wstaw ciasto i piecz około 20 minut.
  10. Ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem, z sezonowymi owocami lub listkami melisy.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x