Zupa ze świeżych ogórków nie często gości na naszych stołach. Tymczasem orzeźwia lepiej niż tradycyjny chłodnik. Tego lata jej koniecznie spróbuj!
Latem kisimy, konserwujemy, robimy mizerie, ogórki w musztardzie, curry, miodzie… Ale świeże gruntowe ogórki można wykorzystać też inaczej – gotując z nich wyborną zupę, która zachwyci domowników i… będzie świetną alternatywą dla klasycznych dań w upalne letnie dni.
Składniki zupy z zielonych ogórków
Większość składników kupisz na bazarze. A w zależności od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, możesz nieomal za każdym razem mieć na stole zupełnie inne danie. Każde wyjątkowo pyszne.
- 60 dag świeżych ogórków gruntowych
- 1 litr buliony (może być warzywny lub drobiowy)
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 3 małe ziemniaki
- śmietankowy kremowy serek
- świeży koperek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować zupę ze świeżych ogórków, krok po kroku
- Obierz cebulę, ziemniaki i czosnek.
- W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę.
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka z cebulą, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Gdy ogórki zaczną się rozpadać, dodaj do garnka bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Przypraw do smaku solą.
- Gotuj do miękkości ziemniaków, lekko przestudź i dodaj świeży koperek.
- Zmiksuj na gładki krem. Podawaj udekorowane kleksem serka lub słodkiej śmietanki.
- Zupę można udekorować wędzonym łososiem, prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, a nawet chipsami z boczku, czy topinamburu.