Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Młoda kiszona kapusta. Idealna surówka nie tylko na kemping

Młoda kiszona kapusta. Idealna surówka nie tylko na kemping

Młoda kiszona kapusta to odświeżający dodatek, który sprawdzi się doskonale jako przystawka do mięs z grilla. Oprócz tego kilka słoików ukrytych w spiżarce przyda się do podjadania.

Młodą kapustę zwykle jadamy gotowaną z koperkiem, jednak można z niej przygotować wiele ciekawych propozycji. Świetnym pomysłem jest ukiszenie jej w słoikach. Nawet jeśli za chwilę ruszasz na urlop, warto ją przygotować. Już po trzech dniach będzie idealnym dodatkiem do dań z ogniska czy grilla.

Jak ukisić młodą kapustę

Jeśli zabierasz się za kiszenie młodej kapusty, wybierz większy okaz. Krótko kiszona młoda kapusta z marchewką jest tak dobra, że można ją jeść zupełnie samą. Pasuje też świetnie do dań z grilla czy ogniska.

Składniki na młodą kiszoną kapustę

  • Główka młodej kapusty, ok. 3 kg
  • 0,5 kg młodej marchwi
  • łyżka stołowa soli kamiennej
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku

Jak ukisić młodą kapustę krok po kroku

  1. Oczyść kapustę z zewnętrznych liści. Resztę poszatkuj drobno ostrym nożem, lub na mandolinie.
  2. Marchewki oczyść i zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej.
  3. Czosnek obierz i zmiażdż w prasce, lub drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj składniki i dodaj posiekany koperek.
  5. Osól całość i mieszaj rękoma, mocno ugniatając.
  6. Dodaj liście laurowe i pieprz, wymieszaj.
  7. Przełóż kapustę do ceramicznego lub szklanego naczynia i dociśnij, np. talerzykiem obciążonym butelką z wodą. Górę naczynia możesz zabezpieczyć gazą, lub ściereczką bawełnianą.
  8. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni.
  9. Po tym czasie przełóż kapustę do wyparzonych słoików razem z sokiem, który wytworzyła, lekko zakręć i wstaw do lodówki.
  10. Młoda kiszona kapusta nadaje się do jedzenia od razu.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x