Poncz ananansowo-imbirowy jest gorący i pikantny. To doskonały napój na chłodny wieczór. To również bardzo dobre źródło bromeliny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 szklanki soku ananasowego
1 szklanka świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
1 łyżka miodu
1 kawałek cynamonu, rozłupany wzdłuż
8 goździków
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w małym rondlu sok ananasowy, imbir, miód, cynamon, goździki i pieprz; doprowadzić do wrzenia.
2) Zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować 10 minut.
3) Przecedzić i podawać na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 152 kcal, 0,2 g tłuszczów (w tym 0% NKT), 1 g białka, 38 g węglowodanów, 0 g błonnika, 0 mg cholesterolu, 4 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock