Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

To najzdrowsze ryby! Polacy zajadają się nimi w czasie Wielkiego Postu

To najzdrowsze ryby! Polacy zajadają się nimi w czasie Wielkiego Postu

Śledź to jedna z najzdrowszych ryb, którą warto spożywać nie tylko podczas Wielkiego Postu. Tradycyjnie kojarzona z okresem wyrzeczeń, ta zdrowa ryba powinna zagościć w naszym jadłospisie na stałe. Najzdrowsze ryby morskie, takie jak śledzie, dostarczają organizmowi niezbędnych kwasów omega-3, witamin i minerałów. Włączenie ich do codziennej diety to inwestycja w zdrowie serca, mózgu i odporność organizmu.

Śledzie należą do najbardziej wartościowych ryb, które niestety zbyt rzadko trafiają na nasze talerze. Okazjonalne jadanie ich w okolicy Wielkiego Postu i świąt to poważny błąd żywieniowy. Te niedrogie i smaczne ryby morskie oferują imponujący zestaw korzyści zdrowotnych – od wzmocnienia odporności, przez regulację ciśnienia krwi, aż po obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie śledzi przynosi efekty porównywalne z suplementacją, ale w naturalnej, łatwo przyswajalnej formie.

DLACZEGO ŚLEDZIE SĄ NAJZDROWSZĄ RYBĄ W DIECIE?

Śledzie zawierają wyjątkowo korzystną kompozycję składników odżywczych, co czyni je jedną z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Śledź jako zdrowa ryba zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu, gdy wielu Polaków poszukuje wartościowych zamienników mięsa. Stanowią naturalne źródło kwasów omega-3 w stężeniu przewyższającym wiele innych gatunków ryb. Ponadto, w przeciwieństwie do dużych ryb drapieżnych, śledzie gromadzą znacznie mniej metali ciężkich, co czyni je bezpiecznym wyborem nawet dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Regularne spożywanie śledzi może:

  • Wzmocnić układ odpornościowy
  • Zapobiegać miażdżycy i innym chorobom serca
  • Poprawić funkcjonowanie układu nerwowego
  • Zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem
  • Chronić przed osteoporozą

ŚLEDZIE – WARTOŚCI ODŻYWCZE I SKARBNICA ZDROWIA

Śledzie to nie tylko symbol świątecznego stołu czy danie kojarzone z Wielkim Postem. Dietetycy zalecają włączenie tych ryb do regularnej diety przez cały rok. Eksperci zgodnie twierdzą, że najzdrowsze ryby morskie, takie jak śledzie, powinny pojawiać się w naszym menu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Śledzie dostarczają organizmu kompleks witamin D, A, E oraz witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów.

Zawierają również cenne minerały:

  • Żelazo – kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek
  • Cynk – wspierający odporność organizmu
  • Miedź – niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Fosfor – wzmacniający kości i zęby
  • Jod – regulujący pracę tarczycy

Najcenniejszym składnikiem śledzi pozostają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w optymalnych proporcjach, wspierające zdrowie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Śledzie należą do najzdrowszych ryb morskich na świecie

ŚLEDZIE – KALORIE I WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

Wbrew obawom, śledzie mimo swojej tłustości, mogą wspierać procesy odchudzania. 100 g świeżego śledzia dostarcza około 160 kcal. Zdrowa ryba, jaką jest śledź, zawiera tłuszcze, które nie odkładają się w tkance tłuszczowej tak łatwo jak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Kluczem do zachowania niskiej kaloryczności jest odpowiedni sposób przygotowania tych ryb.

Najbardziej dietetyczne formy śledzi to:

  • Śledź wędzony – bogaty w smak, stosunkowo niskokaloryczny
  • Śledź w occie – o wyrazistym smaku i zmniejszonej kaloryczności
  • Śledź pieczony bez tłuszczu – zachowujący większość wartości odżywczych

Na drugim biegunie znajdują się śledzie w oleju (do 300 kcal/100g) oraz w śmietanie, które znacząco zwiększają kaloryczność potrawy. Najzdrowsze ryby to te, które zjadamy w jak najmniej obrobionej formie. i bez zbędnych dodatków.

ŚLEDZIE – WŁAŚCIWOŚCI I KOMPLEKSOWY WPŁYW NA ZDROWIE

Śledzie wykazują niezwykle szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Regularne spożywanie tych ryb poprawia odporność organizmu i skutecznie reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Badania potwierdzają, że kwasy omega-3 zawarte w śledziach efektywnie obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL).

Dodatkowe korzyści zdrowotne ze spożywania śledzi obejmują:

  • wzmocnienie struktury kostnej,
  • wspieranie prawidłowego widzenia,
  • poprawę funkcji kognitywnych i koncentracji,
  • łagodzenie objawów mgły mózgowej,
  • redukcję stanów depresyjnych poprzez stymulację produkcji serotoniny,
  • ochronę przed chorobą Alzheimera,
  • wspomaganie produkcji czerwonych krwinek,
  • detoksykację organizmu,
  • regenerację wątroby,
  • łagodzenie stanów zapalnych stawów,
  • zmniejszenie ryzyka chorób reumatycznych,
  • poprawę funkcjonowania układu mięśniowo-szkieletowego.

ŚLEDZIE DLA PIĘKNEJ SKÓRY I ZDROWYCH WŁOSÓW

Mało znany, ale niezwykle korzystny aspekt spożywania śledzi dotyczy poprawy kondycji skóry. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach skutecznie odbudowują płaszcz lipidowy skóry, przyspieszając jej regenerację. Regularna konsumpcja tych ryb może przynieść lepsze efekty niż drogie kosmetyki.

Najzdrowsze ryby wcale nie muszć być drogie

Korzyści dla urody wynikające ze spożywania śledzi:

  • opóźnienie procesów starzenia się skóry,
  • zwiększenie elastyczności i napięcia skóry,
  • poprawa kondycji włosów,
  • zapobieganie wypadaniu włosów,
  • wzmocnienie struktury włosa i paznokci.

Te najzdrowsze ryby morskie powinny znaleźć się w diecie każdej elegantki i osoby dbającej nie tylko o samopoczucie, ale także urodę.

RODZAJE ŚLEDZI – KTÓRY WYBRAĆ DLA ZDROWIA?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów śledzi, różniących się sposobem przygotowania i właściwościami. Najpopularniejszym gatunkiem w polskich sklepach jest śledź oceaniczny (atlantycki) oraz jego podgatunek – śledź bałtycki. W okresie Wielkiego Postu Polacy szczególnie chętnie sięgają po różne przetwory z tych najzdrowszych ryb morskich.

Wybierając śledzie, warto zwrócić uwagę na formę ich przygotowania:

  • Śledzie surowe – idealne do samodzielnego przyrządzenia przez smażenie lub pieczenie;
  • Śledzie solone – wymagające moczenia przed spożyciem;
  • Matiasy – delikatne filety konserwowane w solance;
  • Śledzie marynowane – gotowe do spożycia, z dodatkami smakowymi;
  • Śledzie wędzone na zimno – o intensywnym smaku i aromacie;
  • Piklingi – całe wędzone śledzie, szczególnie bogate w składniki odżywcze.

Najzdrowszą opcją pozostają śledzie przygotowane metodami wędzenia na zimno lub marynowane w occie, bez nadmiaru dodatków takich jak olej czy śmietana.

PODSUMOWANIE: ŚLEDZIE JAKO SUPLEMENT DIETY

Śledzie zasługują na miano superfoods dzięki wyjątkowemu bogactwu składników odżywczych. Śledź jako zdrowa ryba doskonale sprawdza się nie tylko podczas Wielkiego Postu, ale przez cały rok jako element zbilansowanej diety. Włączenie tych ryb do regularnej diety może przynieść korzyści porównywalne z suplementacją wielu preparatów farmaceutycznych, ale w naturalnej formie, łatwo przyswajalnej przez organizm.

Zdrowotne właściwości śledzi sprawiają, że są szczególnie polecane osobom z problemami układu krążenia, niedokrwistością, zaburzeniami wzroku, problemami z koncentracją, a także zmagającym się z osłabieniem organizmu czy stanami depresyjnymi. Po odpowiednim przygotowaniu, śledzie mogą być bezpiecznym elementem diety również dla osób z cukrzycą czy schorzeniami wątroby.

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x