Kategoria: Zdrowe dania
Sałatka z krabów i awokado
Świeży krab jest przysmakiem. Jego wyborne mięso dobrze smakuje z kruchymi jabłkami, kiełkami fasoli, kawałkami dojrzałego awokado oraz kaszą bulgur.
Koktajl bananowo-orzechowy
Mleko sojowe zawiera izoflawony, natomiast banany są dobrym źródłem potasu. Koktajl bananowo-orzechowy nie tylko smakuje, ale także jest korzystny dla naszego zdrowia!
Cytrynowa pasta z makreli
Tę łatwą do przyrządzenia pastę możesz przygotować zarówno na rodzinną kolację, jak i na wytworne przyjęcie. Świetnie smakuje z grzankami, a jeśli podasz ją w wydrążonych połówkach cytryny, będzie miała bardziej kwaskowaty smak i aromat.
Zupa z pieczonych warzyw
Jeśli dodamy do zupy sok z marchewki zamiast wywaru, zupa stanie się słodsza i będzie zawierała więcej beta-karotenu.
Sandwicze z pastą jajeczną i ogórkami
Smaku tym kanapkom dodają warzywa, których wbrew pozorom jest sporo.
Sok marchewkowo-pomarańczowy
Koktajl zawiera przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza połowy dziennej dawki witaminy C.
Kapusta au gratin
Kapusta zapieczona z innymi warzywami jest nie tylko pełna witamin, ale też ma niesamowity smak.
Wędzony kurczak z awokado i serem
W tym przepisie ser brie można zastąpić fetą lub serem pleśniowym.
Pikantny chowder z dorsza
Różnorodność warzyw użytych do przyrządzenia tej wspaniałej zupy sprawia, że jest ona i zdrowa, i smakowita. Bulion można przygotować dzień wcześniej, a rybę dodać w ostatniej chwili.
Pikantna sałatka pomidorowa
Wyszukajmy do tej sałatki najsmaczniejsze dostępne na rynku pomidory, bo efekt bardzo od nich zależy. Sałatka ma świeży i pikantny smak dzięki dodaniu cytryny, świeżej kolendry oraz mięty. Jej smak możemy z łatwością zmienić, jeśli użyjemy innych świeżych ziół i przypraw, takich jak cebula i czosnek.