Kategoria: Zdrowe dania
Szmaragdowe risotto
Delikatne listki młodego szpinaku mają intensywny kolor i świeży smak. Są też wyjątkowo zdrowe. Potrawa ta doskonale się nadaje na szybką, elegancką kolację.
Łosoś z salsą imbirowo-ananasową
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb podawanych na obiad, a to dlatego, że jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny.
Słoneczny halibut
Halibut to ryba o bardzo delikatnym smaku i konsystencji, dlatego tak często pojawia się na naszych stołach.
Grillowana pierś kurczaka z reliszem kukurydzianym
Fasola dodawana do reliszu (sałatki z drobno pokrojonych warzyw) dostarcza rozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na serce.
Szybka zupa z kurczakiem
Świetna zupa na szybki lunch lub kolację. Bulion drobiowy nabiera kolorów dzięki dodaniu czerwonej papryki, kukurydzy oraz świeżych zielonych warzyw. Dodatek sherry sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak i podana z bułkami staje się wyśmienitym, lekkim posiłkiem.
Pasta z łososia z rukwią wodną
Pasta ze świeżego łososia jest łatwa i szybka do przygotowania. Podana z rukwią wodną i chrupiącymi grzankami albo cienko pokrojonym żytnim chlebem będzie smacznym wstępem do dania głównego.
Krewetki po tajsku
Mleczko kokosowe light różni się od bardzo gęstego, słodkiego mleczka używanego do deserów i koktajli. Zawiera ono mniej tłuszczu, ale ma wspaniały smak i łagodzi pikantne curry. To pyszne danie z krewetek przyrządza się błyskawicznie.
Podsmażany kurczak z kukurydzą i brokułami
Smak tej potrawy docenimy, jeśli użyjemy do niej wyrabianego z owczego mleka twardego, słonego hiszpańskiego ser manchego, ewentualnie świeżo startego parmezanu lub sera pecorino. Jako dodatek najlepsze będą podgrzane tortille lub chlebek kukurydziany.
Kula serowa fiesta
Jeśli chcesz, żeby potrawa z serem miała wyrazisty smak, wybierz ostry cheddar.
Klasyczna sola z grilla
To wyjątkowo smaczna potrawa, na dodatek jedna z najprostszych i najszybszych do przygotowania. Sola zwyczajna chyba w żadnej wersji nie smakuje tak wybornie, jak przyrządzona na grillu lub w opiekaczu. Znakomitym dodatkiem do niej są młode ziemniaki ugotowane z miętą i młody szpinak.