Kategoria: Zdrowe dania

Sałatka śledziowa
Zaparzanie śledzi to metoda, dzięki której mięso pozostaje soczyste i nie pachnie tak intensywnie, jak wtedy, gdy się je grilluje czy piecze. Sałatkę śledziową najlepiej podawać z razowym chlebem.

Włoska zapiekanka ze szpinakiem
Witaminy A i C oraz kwas foliowy znajdujące się w szpinaku korzystnie działają na serce. Ser, ryż i por zapewniają wspaniały smak i przyjemną konsystencję.

Omlet z brokułami, pomidorami i serem
Kilka różyczek brokułów w tym omlecie zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza.

Pikantna zupa z kurczaka
Tę intensywnie pachnącą zupę o niezwykle żywym kolorze uważa się w Indiach za środek na wszelkie dolegliwości. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej więcej warzyw. Cieciorkę można zastąpić fasolą z puszki, cannellini lub czerwoną, albo zieloną soczewicą.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i grejpfrutem
Gdy w chłodny zimowy dzień podamy tę kolorową sałatkę z kawałkami pomarańczy i grejpfrutów, przypomni nam się lato. Połączenie świeżego smaku cytrusów oraz czerwonej cebuli i oliwek jest wyśmienite.

Zupa selerowo-szpinakowa
Z selera korzeniowego otrzymamy sycącą zupę o intensywnym smaku. Z selerem doskonale komponują się liście szpinaku dodane pod koniec gotowania. Nadają one intensywny kolor oraz lekki, orzeźwiający smak.