Kategoria: Zdrowe dania

Barszcz z chrupiącym purée
Pożywny barszcz serwowany z kremowym purée z dodatkiem chrupiących, surowych warzyw jest doskonałym lekiem na zimową chandrę. Rodzajów barszczu jest tyle, ilu jest kucharzy. Zupę często przecedza się, ale proponowana tu wersja zachowuje wszystkie składniki co do grama.

Kremowy szpinak
Wszyscy pamiętamy, jak w dzieciństwie mama namawiała nas do jedzenia szpinaku. Faktycznie, jest to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B o działaniu przeciwnowotworowym oraz karotenoidów, takich jak luteina, która zapobiega starczej degeneracji plamki żółtej oka. Szpinak wymieszany z lekkim sosem kremowym przyrządzonym z dodatkiem odrobiny chudego serka kremowego smakuje naprawdę wybornie.

Truskawki macerowane
Macerowane truskawki można podać również z ulubionym ciastem lub tartą.

Makaron ze świeżymi pomidorami i orzechami
Potrawę można podać również jako sałatkę. Wystarczy ugotować makaron i odstawić do ostygnięcia, a potem dodać pomidorki i orzechy, nie podsmażając ich.

Stir-fry z jagnięciną i imbirem
W tym daniu jagnięcinę można zastąpić cienko pokrojoną wołowiną lub kurczakiem, a nawet surowymi krewetkami.

Owocowe smoothie
Owocowe smoothie to pyszny pomysł na gorące dni. Zdrowe i pożywne, a przede wszystkim smaczne!