Kategoria: Zdrowe dania
Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek
Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku.
Duszony kurczak po marokańsku
Pierś kurczaka udusimy z pożywnymi składnikami, typowymi dla kuchni północnoafrykańskiej – cieciorką, cytryną, listkami kolendry i morelami.
Japońska zupa miso
Grzyby shiitake, imbir oraz wywar z suszonych wodorostów nadają temu orientalnemu bulionowi bogaty, słony smak. Zupę przygotowuje się szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi tofu i lekko pieprznej rukwi wodnej jest ona doskonała jako pierwsze danie. Na drugie podajmy makaron z warzywami smażonymi metodą stir-fry.
Łosoś z musztardą miodową
Aby łosoś miał bardziej wyrazisty smak, można pozostawić go w marynacie na kilka godzin lub na noc.
Chowder ze śledziem i kukurydzą
Chowder to gęsta kremowa zupa często z dodatkiem ryby i kukurydzy. Z wędzonych śledzi, kukurydzy, porów, ziemniaków i ziół powstanie wyśmienite sycące danie. Najlepiej smakuje z chrupiącymi bułeczkami.
Suflet z wędzonego łupacza
Chociaż lekkie, puszyste suflety wyglądają bardzo efektownie, przyrządza się je zaskakująco łatwo. W poniższym przepisie do zrobienia mieszanki sufletowej używa się mleka, w którym dusiła się ryba, a świeżych ziół i posiekanych pomidorów dodaje się, żeby uzyskać wspaniały smak. Suflet należy podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, z kruchym chlebem pełnoziarnistym.


