Kategoria: Zdrowe dania

Świeże musli owocowe
Taka świeża mieszanka płatków i pestek z soczystymi owocami urozmaici śniadanie osobom, które wcześniej jadały tylko suszone musli. Zawiera wiele świeżych składników. Polecamy na początek dnia.

Makaron z kremowym sosem orzechowym
Orzechy włoskie stanowią podstawę tego kremowego sosu, przypominającego pesto. Jest on tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, że nie przyrządzono go z tłustej śmietanki. Najlepiej podawać go z makaronem razowym. To pyszne danie bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3 z pewnością przypadnie ci do gustu.

Baba ganusz (pasta z bakłażana)
Podawaj pastę baba ganusz z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i grillowanym chlebkiem pita, pokrojonym w trójkąty.

Kanapka na gorąco z pomidorem, mozzarellą i bazylią
Świeże zioła, na przykład bazylia, zawierają pewną ilość ochronnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten.

Granita arbuzowa
Przygotowanie orzeźwiającej, różowej granity jest doskonałym sposobem na wykorzystanie niezużytego arbuza, ponieważ zachowuje ona wszelkie wartości odżywcze świeżego owocu.

Łatwa sałatka nicejska
Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.