Kategoria: Zdrowe dania
Sałatka z warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe to doskonały składnik sałatek. Skosztujmy tej barwnej mieszanki warzyw polanej kremowym sosem o niskiej zawartości tłuszczu. Jest ona znacznie smaczniejsza niż ociekająca majonezem sałatka ziemniaczana. Można ją podać jako lekki lunch, a także jako dodatek do mięsa lub ryby z grilla.
Chili z kaszą bulgur
Chili z kaszą bulgur sprawia wrażenie, jakby do jego przygotowania użyto mielonego mięsa. Zaletą tego dania jest niewielka zawartość sodu.
Sałatka z tuńczyka i różowego grejpfruta
Zamiast grejpfruta można dodać pokrojonego pomidora i czarne oliwki, sałatka będzie równie smaczna.
Jambalaya wegetariańska
Pyszne danie kuchni kreolskiej. To zdrowa potrawa zupełnie bez mięsa. Warto ją spróbować podczas eksperymentowania w kuchni.
Węgierska zupa rybna z Baja
Przepisy na zupę rybną są bardzo różne. Francuzi mają bouillabaisse, Rosjanie uchę. Jadają ją Japończycy, Chińczycy i Skandynawowie. Węgrzy mają wiele różnych przepisów, z których najbardziej popularny jest ten z Baja, miasta, w którym urządzany jest co roku festiwal zupy rybnej.
Wrapy z sałaty z kurczakiem
Inspiracją dla tej potrawy była kuchnia południowo-wschodniej Azji. Mięso kurczaka należy gotować w wywarze imbirowym, podzielić na kawałeczki i wymieszać z warzywami, sosem sojowym i octem.
Chłodnik z porów
Chłodnik przypomina krem z porów o nazwie Vichyssoise, podawany zazwyczaj na zimno. Jeśli jednak nie ma czasu na studzenie, można zjeść zupę na gorąco.
Sałatka makaronowa ze szparagami
Lekka sałatka makaronowa ze szparagami stanowi idealną propozycję na kolację.
Sandwicze z pastą z tofu
Kanapki z pastą tofu są idealne na szybkie śniadanie, lub kolację. Z powodzeniem można zabrać je też ze sobą do pracy.
Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią
Gdy przygotujemy kurczaka w pysznym sosie pomidorowym z bazylią, domownicy, skuszeni wspaniałym zapachem, zbiegną się do kuchni, zanim jeszcze podamy tę potrawę na stół. Jako dodatki polecamy ugotowaną na parze cukinię albo kolby kukurydzy.