Kategoria: Zdrowe dania
Zupa pomidorowa z soczewicą
Chudy bekon nadaje charakterystycznego posmaku tej zawierającej mnóstwo likopenu zupie pomidorowej z bogatą w błonnik i białko soczewicą.
Sałatka szpinakowa z cieciorką
Nie musimy jadać ciężkostrawnych sałatek szpinakowych z mnóstwem tłuszczu i cholesterolu. Ta chrupka, świeża i pyszna sałatka jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik i substancje chroniące przed rakiem.
Sałatka risi bisi z szynką
Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.
Zupa z grzybów i warzyw zimowych
Podstawą tej pożywnej, zimowej zupy są kapusta i grzyby, dwa produkty bogate w fitosubstancje. Najlepiej podawać ją z cienkimi grzankami z pieczywa żytniego lub pumpernikla.
Minestrone z indykiem
Minestrone z indykiem to zupa o niskiej zawartości kalorii i tłuszczu, ponieważ używa się do niej mielonego mięsa indyka. Dzięki dodatkowi włoskiej kiełbasy jest ona lekko pikantna.
Kanapki z pastą z oliwek
Kanapki można przygotować na kolację lub podać jako przekąskę podczas domowego przyjęcia.
Pudding ryżowy
Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.
Karaibska sałatka z kurczakiem
Ta lekka sałatka świetnie sprawdzi się jako kolacja, albo drugie śniadanie w pracy.
Risotto z suszonymi pomidorami
Pyszne risotto podane z prostą sałatką tworzy sycący i smaczny posiłek. Można go urozmaicać, dodając do niego warzywa (świeże, mrożone, z puszki lub suszone). Potrawa będzie najsmaczniejsza, jeśli użyjemy specjalnego ryżu do risotta, na przykład arborio. Dodawajmy gorący wywar partiami.
Ryba z masłem limonkowo-imbirowym
Wykorzystaliśmy w przepisie molwę, ale można ją zastąpić dowolną rybą o białym, zwartym mięsie lub nawet pstrągiem czy łososiem.