Kategoria: Zdrowe dania

Gnocchi z szałwią i cynamonem
Gnocchi podaje się zwykle z sosem, który zawiera dużo sera i masła. My przyrządzimy je według innego, zdrowszego przepisu, ale nadal będą bardzo smaczne. Użyjemy jedynie odrobiny masła, sera i oliwy z oliwek, doprawiając cynamonem i szałwią, a podamy z lekko podsmażonym szpinakiem i groszkiem.

Zupa dyniowa z muffinkami
Z dyni można przygotować kremową zupę o intensywnym kolorze i o aromacie rozmarynu. Smakuje ona wyśmienicie z chrupiącymi muffinkami z orzechów laskowych, dyni i rozmarynu.

Kurczak z fasolką i koprem włoskim
Do tej potrawy potrzebny jest świeży koper włoski, a ten najlepszy jest jesienią. Powinien mieć białą błyszczącą bulwę, bladozielone łodyżki i świeże pierzaste zielone listki.

Pikantna zupa-krem z dyni
Curry i imbir nadają tej zdrowej zupie lekko hinduski posmak. Jest ona nie tylko sycąca, lecz również dostarcza organizmowi dużo beta-karotenu, potasu, wapnia i magnezu.

Risotto z brokułami
Risotto z brokułami to świetny pomysł na obiad dla osób, które nie jadają mięsa. Danie jest pyszne i pożywne.

Zupa szparagowo-groszkowa z miętą
Tę wyśmienitą zupę należy robić ze świeżych szparagów. Można ją przechowywać dzień lub dwa, więc warto przygotować dwie porcje, nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie. Doskonale smakuje z minitostami z ricottą i pesto.