Kategoria: Zdrowe dania

Donaty ziemniaczane z wiórkami marchwiowymi
Donaty to klasyczna amerykańska odmiana naszych pączków, z dziurką w środku. W tym przepisie dodajemy do nich wiórki z marchewki, które są dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza chroniącego organizm przed chorobami.

Zupa ze świeżych owoców
Odświeżająca zupa, która wspaniale smakuje w upalne letnie dni. Jest doskonała również zimą, ponieważ zawiera mnóstwo witamin poprawiających odporność. Z połączenia różnych pysznych owoców i warzyw przygotujemy wartościowy, pożywny posiłek.

Bułki scones z batatami
Zawierają mało tłuszczów nasyconych, ponieważ dodaje się do nich olej zamiast masła.

Smażony ryż z tofu i warzywami
Tofu to źródło białka pochodzenia roślinnego. Umiejętnie przyrządzone może być bardzo smaczne.

Tortellini z mięsem i sosem paprykowym
Nie wszystkie gotowe produkty ze sklepu należy kojarzyć z niezdrową kuchnią. Pieczona papryka w słoikach dostarcza na przykład znacznych ilości beta-karotenu i witaminy C.

Penne z grillowanym bakłażanem
Bakłażan posolony, a następnie upieczony na grillu wchłania mniej oleju niż smażony, dzięki czemu przygotowany z niego sos do makaronu nie jest tłusty.