Kategoria: Zdrowe dania

Chili z trzech odmian fasoli
Każdy ze składników tego dania jest pełen witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i błonnika. Co więcej, dusi się ono w wolnowarze, więc w tym czasie nie musisz być nawet w domu. Smak tego curry można zmienić stosując inną salsę – z bardzo ostrym chili chipotle, z pieczonym czosnkiem lub z łagodnym.

Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.

Curry z soczewicy i szpinaku
To curry będzie pyszne z ryżem basmati, a jeśli wolicie łagodniejszy i bardziej kremowy sos to można dodać jogurt lub mleczko kokosowe.

Łatwa zupa brokułowa
Ta bogata w witaminy zupa zawiera niewiele tłuszczu. Zamiast śmietaną, jest ona zagęszczona ziemniakiem i pieczonym czosnkiem. Na specjalną okazję można ją posypać odrobiną chudego cheddara.

Makaron z ziemniakami i fasolką
To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.

Nadziewana cukinia
„Łódeczki” z cukinii, nadziewane serami ricotta i gruye`re, dostarczają dużo niezbędnego kościom wapnia.