Kategoria: Zdrowe dania
Radiatori z fasolką flageolet w sosie pomidorowym
Potrawy, które zawierają makaron i fasolę, są równie dobrym źródłem białka jak mięso. W tym daniu delikatna fasolka flageolet łączy się z grubym makaronem. W sałatce jest również seler naciowy, czerwona papryka i karczochy. Całość uzupełnia pyszny sos z pomidorów.
Owoce z jogurtem
Owoce kiwi mają słodko-kwaskowaty smak, który idealnie łączy się ze słodkim bananem.
Zielona sałata z kremowym dressingiem ziołowym
Prosta sałata pełna zdrowych wartości odżywczych. To lekki i smaczny posiłek, który można zabrać do pracy.
Krem z brokułów
Ta zupa będzie świetnie smakowała z grzaneczkami, albo pieczywem.
Zupa z wędzonego bekonu i soczewicy
Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw (zawiera cztery z pięciu zalecanych dziennych porcji!). Doskonała na mroźne zimowe dni – zwłaszcza jeśli podamy ją z kawałkami świeżego razowego pieczywa.
Musli
Podstawowy przepis na tę popularną śniadaniową potrawę jest bazą dla innych smacznych dań o właściwościach odmładzających. Dodatki można dobierać dowolnie.
Masło orzechowe babuni
Masło orzechowe i dżem własnej roboty to idealne połączenie śniadaniowe.
Zupa marchewkowa z koperkiem
Każdy talerz tej smakowitej zupy zawiera cztery razy więcej witaminy A, niż wynosi zalecana dzienna dawka, a także witaminę C, potas i błonnik.
Salsa z grillowanych pomidorów i papryki
Papryka, zarówno czerwona, jak i żółta, zawiera dużo naturalnego cukru, dzięki czemu salsa jest lekko słodka.
Purée z brokułów i ziemniaków
Purée ziemniaczane nabierze koloru i wartości odżywczych, kiedy zmieszamy je z bogatymi w fitosubstancje i witaminy brokułami. Dodana do niego cebula dymka wzbogaci potrawę w witaminę C i kwas foliowy. Porcja dla sześciu osób zawiera zaledwie 2 łyżki tłuszczu, bowiem do ziemniaków dodamy niewielką ilość masła oraz wodę, w której gotowały się warzywa.