Kategoria: Zdrowe dania
Sałatka makaronowa z serem pleśniowym
Zaletą naszej sałatki jest wspaniały sos vinegret z orzechami włoskimi. W dodatku najlepszy smak uzyskamy, dodając plasterki bekonu.
Minestrone z pesto
Minestrone z pesto przygotowuje się z gotowego wywaru warzywnego, gotowych pierożków tortellini i pesto ze słoika. Ta pyszna zupa jest gotowa w 30 minut.
Ziołowa lasagne z warzywami
Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. My przełożymy makaron sosem z pomidorów, bakłażanów oraz pieczarek z dodatkiem ziół i zalejemy sosem twarożkowym.
Kurczak pod skorupką z ciasta
Ta smakowita zapiekanka jest pożywna i zdrowa, ponieważ zawiera mięso i sporo warzyw. Wygląda bardzo efektownie, bo nadzienie jest schowane pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego.
Soczewica z makaronem po egipsku
To bardzo pikantne danie jest bogatym źródłem białka, dlatego polecamy je zwłaszcza wegetarianom. Sama soczewica nie dostarcza zbyt dużo białka, ale w połączeniu z makaronem pszennym tworzy kompletny posiłek, zawierający niewiele tłuszczu.
Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni
Grillowane warzywa znakomicie smakują w połączeniu z grubym makaronem i lekko pikantnym sosem. Jeśli podajemy tę sałatkę jako dodatek do grillowanego mięsa – wystarczy jej na 6–8 porcji.
Tarty śródziemnomorskie
Tarty z pesto, pomidorami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio lub z białej kapusty.
Farfalle z brokułami i anchois
Różyczki brokułów, anchois i natkę pietruszki doprawimy odrobiną chili, które sprawi, że sos do makaronu będzie dość pikantny. Świetny dodatek do makaronu z tym sosem to orzeźwiająca sałatka z plasterków pomidorów z cieniutkimi krążkami pora lub cebuli.
Stir-fry z kurczaka i warzyw
Smażone warzywa oraz kawałki chudej i delikatnej piersi kurczaka to połączenie nie tylko kolorowe, ale i zdrowe. Świeży zapach potrawa zawdzięcza sosowi przyrządzonemu z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy.
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
Kiedy przystępujemy do przygotowywania zapiekanki tego typu, składającej się z warstw, warto zastanowić się, w jaki sposób pieką się poszczególne warzywa, ile puszczają soku i w jakim stopniu tracą kształt. Ze starannie dobranych warzyw korzeniowych i innych powstanie smakowita zapiekanka, bogata w wartości odżywcze.