Kategoria: Zdrowe dania

Ryż z dynią i jarmużem
Dynia piżmowa zawiera dużo przeciwutleniaczy i błonnika. Połączenie jej z ciemnozielonym jarmużem oraz słodkimi rodzynkami jest doskonałe w smaku.

Szparagi i jajka na toście z pomidorem i szynką
Kwas foliowy, witamina C i beta-karoten zawarte w szparagach chronią przed chorobami serca.

Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.

Kanapki z łososiowymi ciasteczkami
Jeśli smak łososia z puszki jest dla kogoś zbyt intensywny, niech przyrządzi tę kanapkę z wędzonym łososiem, sprzedawanym w foliowych opakowaniach. Jeśli jednak ten pierwszy przypada nam bardziej do gustu, użyjmy go 450 g.

Wegetariańskie chili
To chili najlepiej będzie smakowało w połączeniu z ryżem.

Ryba pieczona z soczewicą
Rybę można podawać z ryżem lub chrupiącym pieczywem oraz młodym szpinakiem lub sałatą.