Kategoria: Zdrowe dania
Tuńczyk w sosie pomidorowym
Rybę można uznać za gotową, gdy jej mięso jest matowe i łatwo się dzieli. Z sosem pomidorowym i mozzarellą smakuje niesamowicie.
Wiejska zupa jarzynowa z pesto
Oto zdrowsza wersja klasycznej francuskiej zupy z dodatkiem bazyliowego pesto. Aromatyczne warzywa wzbogacają smak, dostarczają dużo witamin i sprawiają, że zupa nie jest zbyt tłusta.
Karaibska sałatka z kurczakiem
Pyszna sałatka z dodatkiem kurczaka. Zawiera mnóstwo ciekawych owoców, dzięki czemu jej smak wyróżnia się na tle innych, klasycznych dla naszego kraju sałatek.
Letni barszcz
Buraki dostarczają dużo kwasu foliowego, natomiast kapusta i cebula mnóstwa witaminy C.
Kwinoa z pieczonymi brokułami i kalafiorami
Sałatka sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, lub jako samodzielne danie. Komosę ryżową można zastąpić kaszą perłową lub pełnoziarnistym kuskusem.
Rosół z cieciorką
Zupa jest sycąca, ponieważ dużo w niej pysznych, pełnych białka warzyw strączkowych.
Orientalne burgery z warzywami i indykiem
Sekretem tych przyrządzanych na wschodni sposób, nietłustych burgerów jest marchewka, która urozmaica smak i dostarcza przeciwutleniaczy.
Chowder jarzynowy z bekonem
Sycąca zupa z batatów, marchewki, cebuli i ziemniaków, bogatych w witaminy i minerały.
Bagietka z wędzonym łososiem i sałatką z selera
Dzięki selerowi sałatka jest chrupka i ma ciekawy smak. Zawiera też cenny potas, witaminę C i rozpuszczalny błonnik.
Kwinoa ze szparagami
Komosa ryżowa zawiera więcej pełnowartościowego białka niż inne zboża. Poza tym jest źródłem kompletnego zestawu aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu.