Kategoria: Zdrowe dania

Quiche z brokułami i papryką
Ten quiche pieczemy w dużej głębokiej tortownicy, rozwałkowując ciasto bardzo cienko. W każdej porcji jest więc niewiele ciasta, za to wyjątkowo dużo warzyw. Podajemy go na ciepło (a nie na gorąco ani na zimno), z kruchą sałatą polaną odrobiną sosu winegret.

Sałatka złocisto-szmaragdowa
Oto niecodzienne zestawienie słodkiego i miękkiego miąższu mango z kruchymi listkami sałaty. Ta barwna i odświeżająca sałatka najlepiej smakuje z ciepłym pełnoziarnistym pieczywem – chlebem lub bułeczkami.

Koktajl pomarańczowo-pomidorowy
Ten wspaniały gęsty koktajl, pełen dających energię węglowodanów, to znakomity odświeżający napój na śniadanie czy wczesny lunch. Można go też podać gościom zamiast drinka przed obiadem.

Kremowa sałatka kukurydziana
Kukurydza w tej sałatce odgrywa najważniejszą rolę, ale to sos nadaje jej wyjątkowego smaku.

Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Tuż przed podaniem można dodać do sałatki awokado pokrojone w plastry.

Sałatka z arbuza i fety
Sałatkę serową na lato wymyślono w hołdzie kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta tworzy kontrast z jasnożółtymi i pomarańczowymi soczystymi i słodkimi owocami. Mieszanka liści sałaty nadaje sałatce nieco gorzkawy smak, a prażone pestki przyjemnie chrupią. Z chlebem sałatka dobrze nadaje się na obiad.