Kategoria: Zdrowe dania
Bułki scones z batatami
Zawierają mało tłuszczów nasyconych, ponieważ dodaje się do nich olej zamiast masła.
Smażony ryż z tofu i warzywami
Tofu to źródło białka pochodzenia roślinnego. Umiejętnie przyrządzone może być bardzo smaczne.
Tortellini z mięsem i sosem paprykowym
Nie wszystkie gotowe produkty ze sklepu należy kojarzyć z niezdrową kuchnią. Pieczona papryka w słoikach dostarcza na przykład znacznych ilości beta-karotenu i witaminy C.
Penne z grillowanym bakłażanem
Bakłażan posolony, a następnie upieczony na grillu wchłania mniej oleju niż smażony, dzięki czemu przygotowany z niego sos do makaronu nie jest tłusty.
Gnocchi z szałwią i cynamonem
Gnocchi podaje się zwykle z sosem, który zawiera dużo sera i masła. My przyrządzimy je według innego, zdrowszego przepisu, ale nadal będą bardzo smaczne. Użyjemy jedynie odrobiny masła, sera i oliwy z oliwek, doprawiając cynamonem i szałwią, a podamy z lekko podsmażonym szpinakiem i groszkiem.
Zupa dyniowa z muffinkami
Z dyni można przygotować kremową zupę o intensywnym kolorze i o aromacie rozmarynu. Smakuje ona wyśmienicie z chrupiącymi muffinkami z orzechów laskowych, dyni i rozmarynu.
Kurczak z fasolką i koprem włoskim
Do tej potrawy potrzebny jest świeży koper włoski, a ten najlepszy jest jesienią. Powinien mieć białą błyszczącą bulwę, bladozielone łodyżki i świeże pierzaste zielone listki.
Pikantna zupa-krem z dyni
Curry i imbir nadają tej zdrowej zupie lekko hinduski posmak. Jest ona nie tylko sycąca, lecz również dostarcza organizmowi dużo beta-karotenu, potasu, wapnia i magnezu.
Risotto z brokułami
Risotto z brokułami to świetny pomysł na obiad dla osób, które nie jadają mięsa. Danie jest pyszne i pożywne.
Zupa szparagowo-groszkowa z miętą
Tę wyśmienitą zupę należy robić ze świeżych szparagów. Można ją przechowywać dzień lub dwa, więc warto przygotować dwie porcje, nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie. Doskonale smakuje z minitostami z ricottą i pesto.