Kategoria: Zdrowe dania
Warzywa pod kratką
Do placka używa się wielu warzyw i niewielkiej ilości sera, jest więc w nim dużo witamin i wapnia.
Burgery z kurczakiem i jabłkami
Dzięki dodaniu pokrojonego w kostkę jabłka burgery z kurczaka uzyskują owocowy smak, który wspaniale współgra z mięsem i ziołami, a także nadaje tej potrawie lekkość oraz dostarcza błonnika. Danie to podaje się w bułce, z dodatkiem musztardy miodowej i rukwi wodnej.
Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.
Zupa z rukwi wodnej
Ta zielona zupa dostarcza wielu przeciwutleniaczy i witamin. Kolor zawdzięcza rukwi wodnej, którą można zastąpić rukolą lub szpinakiem.
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem
Chłodnik jogurtowy to idealny wybór podczas ciepłych dni. Prosty i szybki do przygotowania, będzie gotowy w 10 minut.
Zapiekana papryka z serem i linguine
Faszerowane papryki, wypełnione cienkim makaronem w aromatycznym kremowym sosie, będą świetną przystawką lub lekkim wegetariańskim lunchem. Najlepiej podawać je z zestawem sałatek i dużą ilością ciepłego chleba.
Jajka sadzone
Jajka sadzone to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli dołożymy do nich grzanki i ulubione warzywa to będziemy mieli prosty, ale wartościowy posiłek.
Syrop malinowy
Syrop z malin jest niezastąpiony w ponure, jesienne i zimowe dni. Dodany do herbaty skutecznie rozgrzeje każdego.
Donaty ziemniaczane z wiórkami marchwiowymi
Donaty to klasyczna amerykańska odmiana naszych pączków, z dziurką w środku. W tym przepisie dodajemy do nich wiórki z marchewki, które są dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza chroniącego organizm przed chorobami.
Zupa ze świeżych owoców
Odświeżająca zupa, która wspaniale smakuje w upalne letnie dni. Jest doskonała również zimą, ponieważ zawiera mnóstwo witamin poprawiających odporność. Z połączenia różnych pysznych owoców i warzyw przygotujemy wartościowy, pożywny posiłek.