Kategoria: Zdrowe dania
Łatwa zupa brokułowa
Ta bogata w witaminy zupa zawiera niewiele tłuszczu. Zamiast śmietaną, jest ona zagęszczona ziemniakiem i pieczonym czosnkiem. Na specjalną okazję można ją posypać odrobiną chudego cheddara.
Makaron z ziemniakami i fasolką
To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.
Nadziewana cukinia
„Łódeczki” z cukinii, nadziewane serami ricotta i gruye`re, dostarczają dużo niezbędnego kościom wapnia.
Chleb dyniowy z kruszonką
Aż trudno uwierzyć, że ten pyszny, słodki chleb jest aż tak zdrowy. Pestki dyni zawierają mnóstwo magnezu, a puree z dyni jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Wartości odżywczych dodaje mu też siemię lniane.
Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.
Kolorowe szaszłyki warzywne z małżami
Szaszłyki z owocami morza to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych.
Chili z fasoli, pomidorów i kukurydzy
Ta potrawa pomaga oczyścić tętnice, ponieważ w fasoli znajduje się dużo błonnika, a w marchewce i papryce sporo witaminy C. Papryka ponadto dostarcza witaminy B6 i kwasu foliowego.
Linguine z łososiem i sosem śmietanowo-cytrynowym
W tym przepisie można użyć makaronu nitki lub spaghetti zamiast linguine, a łososia zastąpić wędzonym pstrągiem lub plastrami łososia wędzonego na zimno.
Ryba w papilotach
Zamiast łososia można użyć dowolnej ryby o białym, zwartym mięsie lub świeżego tuńczyka.
Pikantne kakao po meksykańsku
Pikantne kakao po meksykańsku to napój przyprawiony cynamonem i gałką muszkatołową. Dostarcza dużo wapnia i magnezu.