Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie
Kotlety schabowe z winem i kapustą
Wino, czosnek, ocet winny i goździki nadają kapuście wspaniały, intensywny smak, który stanowi ciekawy kontrast dla aromatycznej wieprzowiny.
Schab pieczony z marchewką i jabłkami
Schab i bogate w błonnik warzywa, takie jak bataty i marchewka, świetnie uzupełniają się smakiem.
Wieprzowina po normandzku z jabłkami i selerem naciowym
Danie to, o orzeźwiającym owocowym smaku, pochodzi z północno-zachodniej Francji, gdzie uprawia się mnóstwo jabłek używanych tam do produkcji cydru. Ryż gotujemy w rondlu wstawionym do piekarnika razem z pieczenią. Podajemy z dużymi porcjami zielonych warzyw, takich jak zielona fasolka lub groszek cukrowy.
Strogonow z patelni
Pyszna propozycja na niedzielni czy świąteczny obiad.
Sarnina zdrowsza od wołowiny
Zawierająca więcej białka i mniej tłuszczu sarnina to najzdrowsze czerwone mięso.
Karaibska sałatka z kurczakiem
Pyszna sałatka z dodatkiem kurczaka. Zawiera mnóstwo ciekawych owoców, dzięki czemu jej smak wyróżnia się na tle innych, klasycznych dla naszego kraju sałatek.
Cynamonowe ciasto spiralne
Ciasto z cynamonem to pyszny deser, który możesz podać gościom razem z gorącą czekoladą.
Klops z łososia w sosie oliwkowym
Pożywne danie rybne z dodatkiem cebuli i jajka. W naszej propozycji nie smażymy łososia, ale pieczemy w brytfannie.
Rybne taco
To wyjątkowo atrakcyjne danie rybne. Słodkie mango idealnie komponuje się z pikantnym chili, tworząc orzeźwiającą salsę. Mango jest wyjątkowo bogate w beta-karoten, witaminę C, potas i błonnik oraz zawiera enzym łagodzący dolegliwości żołądkowe. Nawet tortille ukurydziane są dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
Ziemniaki paprykowe z wędzoną kiełbasą
Do tego dania najlepiej nadaje się węgierska kiełbasa wieprzowa przyrządzana z dodatkiem czosnku, czarnego pieprzu i papryki.