Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Biscotti żurawinowo-migdałowe
Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.

Mud cake – klasyczne ciasto czekoladowe
To ciasto z południa Stanów Zjednoczonych przypomina podobno błotniste brzegi rzeki Mississipi, stąd jego nazwa (po angielsku mud znaczy błoto).

Pieczone udka kurczaka
Ta prosta, bogata w białko potrawa dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy zawartych w czosnku, imbirze i cytrynie. Udka świetnie smakują z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatą lub ugotowaną na parze fasolką szparagową.

Pieczeń doskonała
Wprawdzie to jednogarnkowe danie piecze się długo, ale można przyrządzić je zawczasu, więc doskonale nadaje się na rodzinne spotkania czy kolacje dla przyjaciół. Radzimy podawać z zieloną sałatą i pieczywem.

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem
Substancje zawarte w farszu chronią przed przewlekłymi chorobami i korzystnie wpływają na wzrok.

Panini z serem i rostbefem
Panini to znana, włoska potrawa. Warto spróbować przygotować ją także na polskim stole. Zwłaszcza, że nadaje się idealnie jako pożywne śniadanie bądź kolacja.