Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Wieprzowina żniwiarzy
Kiedy zapraszamy gości, podajmy im tę zdrową pieczeń pełną warzyw i przypraw. Czerwona cebula, papryka i dynia wymieszane z imbirem i oliwą, to bogate źródło substancji odżywczych i smaku.

Wołowina w piwie
Ta klasyczna flamandzka specjalność z grubymi kromkami pieczywa czosnkowo-ziołowego jest wyjątkowo pyszna i sycąca. Jest świetna na przyjęcia – można przygotować ją z wyprzedzeniem i bez kłopotu przyrządzić więcej porcji, zwiększając ilość poszczególnych składników.

Mostek w sosie
Jedna porcja mostka z sosem waży tylko 90 gramów. Ograniczając wielkość porcji, łatwiej jest kontrolować ilość spożywanych kalorii.

Zupa z grzybów i warzyw zimowych
Podstawą tej pożywnej, zimowej zupy są kapusta i grzyby, dwa produkty bogate w fitosubstancje. Najlepiej podawać ją z cienkimi grzankami z pieczywa żytniego lub pumpernikla.

Kurczaczek pieczony z warzywami
Resztki tego dania można dodać następnego dnia do sałatki, omletu lub przygotować z nich kanapkę.

Zupa rybna z paprykową polentą
Ten delikatny bulion zawdzięcza smak wywarowi z ryby. Nie dosalajmy go zbytnio. Dodatek w postaci polenty przyrządza się wcześniej, a samą zupę można bez trudu ugotować w ostatniej chwili.