Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Kawa i herbata w świątecznej odsłonie
Do zrobienia dobrej kawy lub herbaty wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa albo herbata. Wystarczy tylko trochę więcej wysiłku żeby przygotować ich świąteczne wersje.

Kotlety z łososia
Smaczny pomysł na rybne kotleciki, w sam raz na piątkowy obiad. Krakersy nadają im chrupiący smak.

Zupa selerowo-szpinakowa
Z selera korzeniowego otrzymamy sycącą zupę o intensywnym smaku. Z selerem doskonale komponują się liście szpinaku dodane pod koniec gotowania. Nadają one intensywny kolor oraz lekki, orzeźwiający smak.

Schab wieprzowy nadziewany ziołami
Ten schab jest idealnym daniem świątecznym, bo nie tylko nie wymaga dużo pracy, ale też jest pyszny.

Tarta żurawinowo-orzechowa
Połączenie żurawiny i orzechów włoskich nieodmiennie kojarzy się z zimową porą, dlatego właśnie teraz jest idealny czas żeby przygotować to ciasto.

Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą
Chude i delikatne eskalopki z indyka, czyli cienko rozbite płaty mięsa z piersi, wystarczy lekko podsmażyć, a następnie poddusić z pieczarkami, maderą i gęstą śmietaną, aby uzyskać pyszną, lekką potrawę w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati i sałatą z sosem winegret.